De Hoeve: klein, dapper en cultureel

de hoeveJe moet het lef maar hebben: goed 400 inwoners, en jezelf uitroepen tot ‘Cultureel Hoofddorp van Europa 2018’. De Hoeve in Weststellingerwerf deed het en het dorp kreeg zelfs officiële erkenning van grote zus, Leeuwarden 2018. Hoe een klein dorp belichaamt wat heel Friesland in 2018 zou moeten zijn.

 

“Het valt allemaal wel mee hoor. Een goed plan en bidboek zijn de basis van ons succes”, relativeert Izie Hoogeveen, voorzitter, en een van de mensen achter ‘Het Culturele Hoofddorp 2018’. “En uiteraard de steun vanuit de mienskip. Anders kom je nergens.”

Kloostermanpoepjesvlag
Burgemeester Kloosterman en gedeputeerde Poepjes onthullen de vlag(bron: dorpdehoeve.nl)

Tot in 2018 staat de culturele agenda van het dorp vol met evenementen. Wat ooit ludiek begon, is nu iets heel serieus. “We organiseerden met vijf personen de eerste theatervoorstelling in het nieuwe dorpshuis in 2013. We riepen onszelf uit tot Cultureel Hoofddorp 2018 met een knipoog naar Leeuwarden”, vervolgt Hoogeveen. “De burgemeester en een wethouder raakten na de voorstelling met ons aan de praat. Het geintje werd serieus en vorig jaar presenteerden wij in Leeuwarden ons bidbook”. De Hoeve kan ook rekenen op een subsidie van veertigduizend euro van de gemeente Weststellingerwerf voor de komende drie jaar.

 

Hechte gemeenschap

Hoogeveen is vooral trots op de sterke onderlinge band in De Hoeve. Het project werkt volgens hem als een soort magneet. “Je moet jezelf laten zien”, zegt hij. “Als dorpsbewoners zien wat je doet, dan worden ze vanzelf enthousiast.” Dat is volgens Hoogeveen ook het moment om het ijzer te smeden. “Je moet mensen persoonlijk benaderen voor hulp”, vindt hij. “Een oproep in een dorpskrantje werkt niet.” Inmiddels mag het Culturele Hoofddorp rekenen op de medewerking van zo’n 150 dorpelingen die ieder op hun manier een bijdrage leveren. “Je moet mensen ook vooral niet overvragen”, waarschuwt Hoogeveen.

18 juni staat de volgende activiteit op het programma. Het thema is schapen. Basisschoolleerlingen hebben samen met hun ouders schapen uit hout gezaagd en daarna geverfd. Deze schapen staan op 18 juni aan de rand van het dorp. Het thema is niet uit de lucht gegrepen. “Naast twee professionele schapenhouders zijn er ook een aantal dorpsbewoners die schapen hebben als hobby”, licht Hoogeveen toe. “Tijdens de dag zien bezoekers tijdens verschillende demonstraties het proces van schapenscheren tot breien. Ook schapenvlees komt aan de orde.”

Behoud van het platteland

de hoeve uitmarkt
De  uitmarkt in 2015(bron: dorpdehoeve.nl)

De activiteiten in De Hoeve dienen een hoger doel, volgens Hoogeveen: “Wij proberen mensen van buitenaf voor De Hoeve te interesseren om zo de leegloop van het platteland tegen te houden.” Het dorp heeft nog steeds een eigen school met 35 leerlingen, maar het vecht ook tegen de vergrijzing. “Door ons aan de buitenwereld te presenteren willen we laten zien dat De Hoeve een leuke plek is om te leven”, verduidelijkt Hoogeveen. “We willen nieuwe inwoners aantrekken.” Zo organiseert De Hoeve ook dit jaar weer haar eigen Uitmarkt om de activiteiten voor het komende culturele seizoen te presenteren, net als Amsterdam en Utrecht.

 

Het succes van De Hoeve kent volgens Hoogeveen geen geheimen. “Het dorp is gewoon enorm enthousiast en wil dit stukje Friesland in het kader van 2018 goed op de kaart zetten”, zegt hij. Volgens hem moet dat ook lukken in andere dorpen in de provincie. Hoogeveen is graag bereid om daarbij de helpende hand toe te steken: “Als ze vragen hebben over hoe ze zaken moeten aanpakken, dan mogen ze altijd met ons contact opnemen.”

Lees ook:

Minnertsga loopt niet warm voor Leeuwarden 2018

Intussen in Valletta…….

Volk draagt Friezenreünie

Initiatieven van de mienskip hullen zich in mist

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s