Initiatieven van de mienskip hullen zich in mist

lwd2018“Er zijn meer dan 600 plannen bij ons ingediend vanuit de mienskip”, meldt de Facebook-pagina van Leeuwarden 2018. Toch is het stil rondom de initiatieven vanuit de mienskip. Een rondgang op internet levert tot dusverre weinig op. De Leeuwarder ondernemer Bas de Boer reageert op de Facebook-pagina met de opmerking: “Ik heb vier plannen ingediend in de afgelopen vijf jaar, maar verder niets van jullie gehoord.”

Er is sprake van stilte voor de storm volgens de organisatie. De eerste jaren na de toekenning van de titel Culturele Hoofdstad zijn gebruikt om de interne organisatie op poten te zetten. Nu is de tijd rijp om naar buiten te treden. Begin december vorig jaar organiseerden de initiatiefnemers de ‘Eerste Greide Sessie Culturele Hoofdstad’. In Kollumerpomp kwamen vijftien inwoners van Noord-Oost-Friesland bijeen om hun ideeën te presenteren en elkaar verder te helpen om hun ideeën te verbeteren. Op andere plekken in Friesland volgen meer ‘Greide Sessies’, zoals in Franeker en Sint Annaparochie.

Op het verzoek aan het informatiebureau om een overzicht te verstrekken van de initiatieven uit de mienskip volgt een afwijzende reactie. “De lijst projecten is geen openbare lijst. Die kunnen we niet toesturen vanwege privacy redenen”, meldt Patricia Klomp namens het informatiebureau. “De lijst is niet geheim, maar het wordt niet op prijs gesteld door initiatiefnemers als wij hun gegevens zomaar doorsturen.” Ook op een tweede verzoek waarin de discretie wordt benadrukt, volgt een nieuwe afwijzing. Het lijkt erop alsof het informatiebureau iets te verbergen heeft.

Projecten onvindbaar

Een zoektocht via Google met de zoekwoorden ‘initiatief mienskip Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’ levert nog geen fractie op van de meer dan 600 initiatieven die er volgens het informatiebureau zijn. De gemeente Súdwest-Fryslân lanceert ideeën als een openluchtmuseum, maar het plan is nog verre van concreet en van betrokkenheid van de mienskip ontbreekt ieder spoor.

rottige meente
De Rottige Meenthe, de thuisbasis van Opera Spanga(bron: http://www.weststellingerwerf.nl)

Weststellingwerf investeert wel in drie projecten. Twee daarvan sluiten wél aan op projecten die al langer dan het idee van de Culturele Hoofdstad 2018 bestaan. De Opera Spanga in de Rottige Meenthe komt met een speciale uitvoering in 2018. Vlechtdorp Noordwolde is een initiatief om het lokale Vlechtmuseum nieuw leven in te blazen. Het idee om de inwoners massaal te laten vlechten lijkt vooral uit de hoed van het museum te komen. Echt nieuw zijn de activiteiten in De Hoeve. Het dorp heeft zich in navolging van de verkiezing van Leeuwarden uitgeroepen tot Cultureel Hoofddorp 2018. Bewoners van het dorp ontwikkelen al enkele jaren culturele ideeën en krijgen daarbij volop steun van de gemeente Weststellingwerf.

 

Alles in kaart?

Het informatiebureau in Leeuwarden lanceerde in het voorjaar wel een website, waarmee de rol van de mienskip duidelijker zou worden “De website zal ook een kaart van Fryslân bevatten, waarop de ideeën zichtbaar zijn. Maar hierbij zullen we nadrukkelijk de oproep doen aan initiatiefnemers om zelf hun ideeën hierop te plaatsen”, meldt Klomp begin dit jaar. “Dat initiatief laten we dus bij de mienskip. Het ligt nu nog te gevoelig en vroeg voor veel mensen.” Inmiddels is de kaart gepubliceerd op de website van Leeuwarden 2018. Op de kaart zijn enkele tientallen initiatieven te vinden. Het valt dat deze vooral uit de hoed van de organisatie komen en ook meerdere malen op de kaart staan, zoals het Fonteinenproject.

Van de 600 door de organisatie genoemde initiatieven vanuit de mienskip ontbreekt ruim anderhalf jaar voor de opening van het culturele jaar nog ieder spoor op het internet. Misschien moeten de organisatoren de projecten nog op de kaart van de Leeuwarden 2018 zetten. Of is het aantal projecten toch lager dan het informatiebureau beweert?

Lees ook:

Minnertsga loopt niet warm voor Leeuwarden 2018

De Hoeve: klein, dapper en cultureel

Intussen in Valletta…….

Volk draagt Friezenreünie

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s