Intussen in Valletta…….

valletta-2018-logo-enLeeuwarder gedichten vertrekken met Bildtstars naar Malta. En Maltese aardappels worden met gedichten uit de hoofdstad Valletta verhandeld op weekmarkt in Leeuwarden. Is dat toeval? Nee, want beide steden zijn in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Maar staan de Maltezen wel achter hun Culturele Hoofdstad?

Malta, 400.00 inwoners op nog geen kwart van de oppervlakte van Friesland. Heeft Valletta met zevenduizend bewoners dan wel voldoende kracht om tot Culturele hoofdstad uit te groeien? “Meer dan twee derde van de bevolking van Malta staat achter het evenement”, volgens Neville Borg. Borg is als onderzoeker van het organisatiecomité ‘2018 Valletta Foundation’ betrokken bij de activiteiten. In het stedelijke gebied rond de hoofdstad wonen 300.000 mensen. “We willen ook de buitengebieden nog meer bij de activiteiten proberen te betrekken.” Daarmee benadrukt Borg dat het in 2018 om het hele eiland gaat. Net zoals Leeuwarden heel Friesland meeneemt in de plannen.

Brede steun bevolking

valleta flowers 450
Bloemen voor het jarige Valletta tijdens het ‘Valletta Green Fesitval’ (bron: http://www.valletta2018.org)

In de aanloop naar de kandidaatstelling deed het organisatiecomité flink zijn best om alle Maltezen bij de plannen te betrekken. “We daagden de bewoners van Malta uit om hun ideeën en gedachten de vrije loop te laten over hoe de Culturele Hoofdstad er moest uitzien”, vertelt Borg. “In het bidboek met de titel ‘Imagine 2018’ verwerkten we de publieke opinie en een aantal van die ideeën.” Op die manier wil men een zo breed mogelijk publiek in het hele land bereiken. Daarin speelt de samenwerking met de culturele en sociale verenigingen een belangrijke factor. “Zij verspreiden de activiteiten over een groot deel van de bevolking. Wij merken dat het aantal actieve deelnemers structureel blijft toenemen.”

 

Veel projecten in Malta worden door de overheid opgezet, maar sommige daarvan worden snel omarmd door de deelnemers. Zo is David Scembri, burgermeester van het dorp Qrendi, betrokken het project ‘Potatoes go wild’ in Malta. Maar basisscholen, hun leerlingen, dichters en ondernemers voeren het idee uit. “Feitelijk zorgen zij ervoor dat zakken aardappels met gedichten uit Malta in Leeuwarden op de markt te koop zijn. Andersom kan de Maltees voor zijn Bildstar met Friese poëzie in Valletta terecht”, vertelt hij. De aardappels uit Malta is sinds Goede Vrijdag in op de Leeuwarder weekmarkt en in verschillende supermarkten verkrijgbaar. Scembri: “Zo is de samenwerking tussen Leeuwarden en Valletta nu al zichtbaar.”

Lees ook:

Minnertsga loopt niet warm voor Leeuwarden 2018

De Hoeve: klein, dapper en cultureel

Volk draagt Friezenreünie

Initiatieven van de mienskip hullen zich in mist

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s