Volk draagt Friezenreünie

simmer 2000 logoErgens in de Leeuwarder Courant(LC) van 1 september 2000 staat het bericht dat geïnteresseerden hun Simmer 2000-herinneringen op video kunnen bestellen. Het jaar 2000 ligt inmiddels vijftien jaar achter ons, de meeste videorecorders zijn vervangen door harddiskrecorders, maar het succes van Simmer 2000 ligt nog vers in het geheugen van veel Friezen. Wat was nu de X-factor van een initiatief van een drietal dat uitgroeide tot een enorme Friezenreünie? En wat zegt dit over de kansen van de Culturele Hoofdstad 2018?

Grote Friezenreünie

“Het is een uitnodiging naar alle oud-Friezen over de hele wereld om Friesland in de zomer van 2000 te bezoeken, zodat ze kunnen zien hoe het nu is”, vertelt Omrop tv-verslaggever Gryt van Duinen in de Leeuwarder Courant van 6 mei 1993. Samen met haar kompanen Kees ’t Hart en Hylke Speerstra wil ze een grote Friezenreünie organiseren. Hoe de zomer eruit zal zien, is op dat moment niet bekend. Friezen wordt gevraagd te helpen met de invulling.

www.tsjerkwert.nl 3
(bron: http://www.tsjerkwert.nl)

Drie jaar later in 1996 worden de plannen concreter. Het organisatiecomité van Simmer 2000 wil een spektakel van zes weken organiseren met schoolreünies, kaatstoernooien, openluchtspelen en dorpsfeesten. Er moet een Elfstedensfeer ontstaan. De organisatie vraagt particulieren om te helpen met regelen van slaapplaatsen op logeer- en zolderkamers voor 16.000 bezoekers uit alle windstreken(LC, 21 juni 1996).

 

Massale volkssteun

In 1998 zijn er door de dorpen al 120 grote en kleine evenementen op de agenda gezet. Ook helpen de Friezen massaal met het uitnodigen van emigranten. Zo’n 20.000 aangemelde emigranten ontvangen de gratis LC editie over Simmer 2000. De contouren van een groot succes tekenen zich af.

Over het succes van Simmer 2000 is al genoeg gezegd. Veel Friezen denken er met veel plezier terug aan drie weken feest in juli 2000. De grootsheid van evenementen als de Slachtemarathon, maar vooral ook allerlei kleinschalige evenementen in de dorpen in de provincie. Het was een feest voor het volk, maar vooral ook gedragen door het volk. Veel inwoners droegen spontaan en vrijwillig hun steentje bij. Dat maakte Simmer 2000 uniek.

www.tsjerkwert.nl 2
(Bron: http://www.tsjerkwert.nl)

Dat steun vanuit de gemeenschap cruciaal is voor een groot evenement laat het evenement Friesland 500 wel zien. Het evenement zou in 1998 door de het provinciebestuur worden georganiseerd in het kader van 500 jaar centraal bestuur van de provincie Friesland. Dat moest groots worden gevierd, besloot het provinciebestuur van Friesland. Als Friesland 500 zou doorgaan, dan zou er geen ruimte zijn voor Simmer 2000 twee jaar later. Commissaris van de Koningin, Loek Hermans, dreigde hiermee eigenlijk het idee van Simmer 2000 te stelen.

 

Friesland 500 afgelast

Griet van Duinen was ontstemd over het idee van Hermans. Overleg tussen haar en Hermans om Simmer 2000 naar een later tijdstip te verplaatsen liep op uit op niets. Ook vanuit de bevolking was er geen steun voor Friesland 500. Het evenement voelde als opgelegd vanuit het provinciebestuur en zou vooral een feest voor Bobo’s zijn met allerlei congressen. Simmer 2000 wilde juist een spektakel van zes weken voor het volk organiseren.

Simmer 2000 zou in eerste instantie geen financiële steun vanuit de provincie Friesland krijgen. Pas toen Friesland 500 in 1996 werd afgeblazen, kwam het provinciebestuur alsnog over de brug. Gedeputeerde Bertus Mulder zegde een bedrag toe van 6 miljoen gulden voor de komende vier jaar. Zo zegevierde het volk toch in haar strijd met de bestuurders.

Hoop voor Leeuwarden 2018?

Wanneer we naar Leeuwarden 2018 kijken, zien we dat er anderhalf jaar voor het begin van het culturele jaar nog niet veel initiatieven vanuit de bevolking komen. Dit terwijl tijdens Simmer 2000 Friesland bruiste van de ideeën. Ook het enthousiasme lijkt te ontbreken. In de media en op sociale media is vooral de organisatie aan het woord. De gewone Fries hoor je of  zie je niet.Het volk lijkt Leeuwarden 2018 nog niet op handen te dragen. De huidige situatie vertoont meer gelijkenis met het afgelaste Friesland 500 dan het succesvolle Simmer 2000. Er is nog veel werk aan de winkel om de gunst van de Friezen te winnen. Anders wordt Leeuwarden 2018 vooral het speeltje van de ambtenarij.

Lees ook:

Minnertsga loopt niet warm voor Leeuwarden 2018

De Hoeve: klein, dapper en cultureel

Intussen in Valletta…….

Initiatieven van de mienskip hullen zich in mist

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s