16-Dorpenfiets”vocht” met De Friesche Leeuw

We werden weer eens uitgedaagd door de mannen van De Friesche Leeuw. Of we wilden meerijden met de 16-Dorpenfietstocht. Prima, maar dan wel de 75 kilometer en niet de 120 kilometer. Gelukkig vond ik in Peter de Haan een metgezel.

Daar stonden we dan in de vroege morgen van Hemelvaartsdag in Joure. Na een week prachtig weer vonden de weergoden het de hoogste tijd om de aarde maar eens te besproeien. Maar: afspraak is afspraak. We gingen vol goede moed van start.

We peddelden achter de jeugd aan. Eerst voerden Melissa en Idskje de groep van tien renners aan. Zij hielden nog enigszins rekening met de senioren. Daarna namen Daan en Lars het roer over. Zij voerden het tempo op tot ruim boven de 30 per uur. Achterin begon het aardig te kraken. Tot Akkrum hingen we aan de staart en waren we de eerste 15 kilometer lekker op weg geholpen. Daar scheidden onze wegen. Dirk ging met Melissa, Idskje, Daan en Lars richting Grou voor de 120 kilometer. Peter en ik reden samen met Menno en de jonge kanonnen Ian en Léon in de richting van Aldeboarn.

Tot Aldeboarn reden wij met zijn vijven. Daarna sloten we aan bij een snellere groep richting Tijnje. Het tempo was heerlijk. We reden allemaal lekker mee op weg naar de de stempelpost in de kantine van VV Tijnje. Die stempelpost na 30 kilometer was ook een vervelend breekpunt in onze rit. Soms overkomt het je dat je na een korte pauze niet meer op gang komt. Die pech had Peter. Wat hij ook probeerde, zijn liezen werkten tegen en hij kon de gashendel niet meer vinden. Geen probleem, samen uit, samen thuis. We pasten gewoon ons tempo aan op weg naar de lunch in Oranjewoud.

Op weg naar Oranjewoud nam de regen iets af en was het soms zelfs droog. Dat maakte het fietsen een stuk prettiger. Intussen hadden we het best gezellig. We genoten van de omgeving en ook de flauwe grappen passeerden regelmatig de revue. Ook was er nog een kasseienstrook van twee kilometer, waar je een prijs kon winnen, als je daar het snelst fietste. Omdat wij nogal zuinig zijn op onze edele delen, lieten we deze uitdaging links liggen. Na een stuk op een mooi bospad arriveerden we bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud, onze locatie voor een welverdiende lunch.

In het hotel was het lekker warm. De kleding kon worden gedroogd. De handendroger op het toilet was daarbij een heel nuttig hulpmiddel. Sokken, shirts en handschoenen werden efficiënt ontvochtigd met behulp van het apparaat. De tosti’s en uitsmijters gingen erin als zoete koek. Ook informeerden we even bij de 120-kilometerbikkels of ze al in de buurt waren. Zij nuttigden hun lunch in De Veenhoop. Wij besloten om niet te wachten en verder te rijden, nadat de bordjes leeg waren.

Met de laatste 25 kilomter voor de boeg kregen Ian en Léon zin om wat harder te rijden. Ze reden een paar keer met Menno een stuk vooruit om daarna op Peter en mij te wachten. Het laatste stuk reden we regelmatig tegen de wind in, maar het was droog. Peter kraakte soms, maar op karakter overwon hij de pijn in de liezen en vocht hij zich naar de finish. Terug in Joure wachtte ons nog een leuke verrassing. We mochten na de finish op de foto met de Rondemissen. Een kans, die deze oude snoeperds niet aan zich voorbij lieten gaan. De foto kunnen we binnenkort downloaden en boven ons bed hangen.

Na het fotomoment haalden we in ruil voor onze stempelkaarten de prijzen op. Daarna gingen mijn vier medestrijders naar huis en bleef ik op de binnenkomst van de andere groep wachten. Een uur later was het zover. De bikkels kwamen behoorlijk fris over de finish. Een duidelijk geval van getrainde wielrenners. Met een tevreden gevoel ging iedereen naar huis. Bij het afscheid spraken ze nog over De Elfstedentocht. Een leuk idee inderdaad. Ik wil dan best 220 kilometer meerijden…… ..in de volgauto!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s