Het NCK, altijd weer bijzonder mooi!

(Foto; http://www.mediabyamber.nl)

Het NCK in Dronten, wat is dat eigenlijk? Een startpodium, Dronten volledig in de hekken, wereldtopper Jos van Emden zien langslopen op het parkeerterrein met een frame op zijn rug, veel begeleidingsmotoren, nog meer vrijwilligers in touw en 1200 deelnemers, die in ploegjes over de weg razen.

Best veel dus. En zeker als je dit voor het eerst meemaakt. Debutanten van De Friesche Leeuw kijken zaterdagochtend hun ogen uit. Zoiets groots verwacht je niet. Ook de ouders zijn onder de indruk van de entourage. Voor deelnemers met meer ervaring is het een feest van herkenning. Het haalt de kik van eerdere jaren meteen weer boven. Vooral de hoogtepunten uit het verleden komen uit de oude doos. Dieptepunten liever niet. Die zijn niet goed voor de mentale voorbereiding.

(Foto; http://www.mediabyamber.nl)

Aan de voorbereidingen ligt het zeker niet. Een bijna professioneel team staat klaar voor de renners van De Friesche Leeuw. Trainer Sicco-Matthijs Heeringa bereidt de dames en heren voor op de wedstrijd en zal de beide teams coachen vanuit de volgauto. Thom Postma en Sikke Bijlsma besturen de volgauto’s. Bij de jeugd combineert Marco Spijkstra beide taken. Bovendien is er deskundige technische ondersteuning door Paul Posthumus, toegewijd lid van De Friesche Leeuw en ook nog eens monteur bij sponsor Jan Terpstra Cyclingworld. Ook neemt Paul de bus en de megagrote partytent van de sponsor mee. Zeker geen overbodige luxe voor de renners om even te schuilen voor de zon, die uitbundig schijnt. Een professioneel team kan natuurijk ook niet zonder media. Amber de Vries legt deze bijzondere dag vast in beeld. Ook is ze niet te beroerd om tussendoor nog een rugnummer op te spelden en een paar benen in te smeren. Aan alle voorwaarden voor een topprestatie is voldaan. De strijd kan beginnen.

(Foto; http://www.mediabyamber.nl)

De heren Junioren en Nieuwelingen bijten vandaag het spits af. De start is een beetje voorzichtig, nadat het vorig jaar daar al fout ging. Maar Hylke de Boer, Paul Bijlsma, Max Postma en Klaas Poortinga raken snel op stoom. Al binnen vijf kilometer halen ze de eerste ploeg in. Dat herhalen ze daarna nog een keer of vier. Het nadeel van de inhaalacties is dat je ook volgauto’s moet passeren. Dat valt niet altijd mee. Zeker niet als je als groep ook nog eens ternauwernood een stilstaande auto op een rotonde moet ontwijken. De heren zijn uiteindelijk dik tevreden over het eindresultaat. Ook al is dat een plaats in de middenmoot. En die tijdrithelm en dat oplegstuur helpen wel degelijk, stellen ze vast.

(Foto; http://www.mediabyamber.nl)

Ook de dames rijden een mooi rondje. Esmee Roes, Femke de Boer, Lianne Camies en Vivian van der Wal eindigen weliswaar als laatste in het klassement, maar ze blijven mooi als groep rijden. Het is al prachtig dat De Friesche Leeuw een damesploeg kan opstellen. Dan ben je toch gewoon een grote club? Met een beetje meer wedstrijdervaring kunnen ze nog veel progressie boeken in de toekomst. En er komen nog meer sterke dames bij in de komende jaren. Vivian vertelt na de wedstrijd dat ze heel tevreden is. Maar ze had ook flinke pijn in haar benen tijdens de laatste kilometers. Het kon dus gewoon niet sneller vandaag. Het maximale resultaat is behaald.

(Foto; http://www.mediabyamber.nl)

Het slotakkoord is voor de jeugd. Ze zijn al sinds vanmorgen half tien in Dronten. En eerlijk gezegd: dat wachten duurt lang! Om bijna kwart over een vertrekken Timo Spijkstra, Rutmer Burghoorn, Niels Bergsma en Lars Straver van het startpodium. De jongens leggen de lat hoog. Ze willen eigenlijk wel op het podium eindigen. Uiteindeliijk komt het viertal wat beteuterd over de streep. Niels rijdt op een kleiner verzet dan de drie anderen en heeft last van de longen. Na zes kilometer moet hij noodgedwongen, maar logischerwijs, de anderen laten gaan. Bij de andere drie komt er wat zand in de gezamenlijke motor en zakt het tempo. Maar 17e van de 42 deelnemende teams? De beste prestatie ooit van een team van De Friesche Leeuw!

Voor wielrenners is het belangrijk om calorieën te stapelen. Vandaag gebeurt dat pas na de wedstrijd……bij Mac Donald’s in Lemmer. Daar genieten de renners en begeleiding van een lekkere vette hap en evalueren ze hun wedstrijden, al dan niet serieus. Het is een gezellige boel aan het einde van het seizoen. Oktober is de rustmaand. Sommigen renners houden echt rust en duiken daarna het winterprogramma in. Anderen binden de schaatsen onder en gaan de komende maanden shorttracken en langebaanschaatsen. De wegen scheiden dus even.

Toch is het verhaal van vandaag nog niet helemaal klaar. Een paar renners zijn nog niet genoemd. Liam Postma, Suze Kingma en Melissa de Haan schikten zich vandaag in hun rol van reserve. Zonder zelf maar een meter te fietsen stonden ze de hele dag klaar voor het geval dat……. Een ondankbare, maar wel een waardevolle en zeer respectabele rol. Dit geldt ook voor de renners die buiten de boot vielen en teleurgesteld in Friesland moesten achterblijven. Het aantal kandidaten voor het NCK was erg groot. Zij droegen allen tijdens de voorbereidende trainingen bij aan een hoog niveau. Dit leidde tot lastige keuzes voor de trainers. Ook volgend jaar is er weer een NCK in Dronten. Iedereen wil meedoen. De teller gaat nu eerst op nul voor een nieuw ronde met nieuwe kansen. Ga ervoor!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s